In de vorige blog schreef ik over verschillende social mediaplatformen en hoe je ervoor kunt zorgen dat je consistent waardevolle berichten kun plaatsen. En juist in die waardevolle berichten kun je een hoop van je bedrijf laten zien. We gaan in deze blog in op hoe je sterke foto’s en films maakt van goede kwaliteit.
Goed beeldmateriaal
Of het nu foto’s of filmpjes zijn, de kwaliteit van het beeldmateriaal is ontzettend belangrijk. Zeker op een medium zoals Instagram waar het echt draait om de mooiste foto’s. Je begint met het kiezen van het juiste materiaal om mee te fotograferen of filmen, een spiegelreflexcamera schiet de mooiste beelden. Maar ook met een smartphone met een goede camera, kun je hele mooie beelden schieten. Daarnaast zijn er binnen fotografie en film een aantal zaken erg belangrijk:
- Licht
- Focus
- Achtergrond
- Compositie
Licht
Licht staat boven aan in dit lijstje, omdat je zonder het juiste licht bijna geen mooie foto kan maken. De meest voorkomende lichtbron in foto’s is daglicht, wanneer je iets wilt fotograferen is dit vaak het mooiste licht. Natuurlijk kun je je voorwerp ook extra uitlichten met een lamp, hiervoor kun je verschillende lampen gebruiken. Soms werkt het beter om het licht niet direct op het voorwerp te schijnen, maar net erlangs of het te reflecteren met een witte doek. Met flitser een goede foto maken is erg lastig, vaak is het net te fel of komt het licht vanaf de verkeerde plaats op het object. Licht kan ook zorgen voor een bepaalde sfeer in een foto, iets waar je goed mee kunt experimenteren en oefenen.
Focus
Focus in de fotografie heeft te maken met scherptediepte, dit is kort uitgelegd het deel van de foto wat scherp is en het deel van de foto wat onscherp is. Dit kun je met een goede camera vaak zelf regelen door de mate van inzoomen en scherpstellen met de lens. Maar ook met je telefoon kun je werken met scherptediepte, vaak wordt dit automatisch gedaan, maar je kunt ook op je scherm tikken waar de lens zich op moet scherpstellen. Het is gebruikelijk dat de achtergrond onscherp is en het object scherp zoals je hiernaast op de foto ook kunt zien. Dit geeft visuele rust en het stuurt het oog van de kijker naar datgeen wat in de foto het belangrijkste is. Maar ook hier kun je mee oefenen en spelen, je hebt veel bijzondere beelden waarin juist hele andere focus points worden gebruikt.
Achtergrond
De achtergrond heeft een belangrijkere functie in beeld dan je misschien denkt. Want je object of persoon die je fotografeert of filmt heeft natuurlijk de hoofdrol, maar juist oog hebben voor de achtergrond kan dit een stuk verbeteren. Vaak helpt het wanneer de achtergrond rustiger is dan de voorgrond. Zorg ervoor dat je geen storende objecten in je achtergrond hebt en kies voor een achtergrond die past bij de sfeer die je wilt neerzetten.
Compositie
Wanneer je bovenstaande elementen in orde hebt is het leuk om te gaan spelen met de compositie. De compositie is hoe verschillende elementen in een beeld zijn geplaatst. Het meest voor de hand liggend is om je object in het midden van het beeld te plaatsen. Maar juist daarmee kun je ook spelen om interessantere beelden te krijgen. Fotografen werken vaak met de rule-of-thirds en delen hun foto op in 9 vlakken en zetten het object precies op de snijlijn van een aantal van die vlakken. Je kunt een ander perspectief kiezen zoals het fotograferen van je object van onderen of juist van boven. Heel leuk om mee te oefenen en zo een bijzonder plaatje te schieten.
Foto’s bewerken
Soms heb je mooie foto’s gemaakt maar wil je ze toch nog wat extra laten opvallen of verbeteren. Er zijn hier een aantal (gratis) programma’s voor, waarvan Photoshop de meest bekende is. Deze vraagt wel om een stukje kennis van fotobewerking en kost redelijk duur. Fijne gratis alternatieven zijn mylio, dit programma is gratis te downloaden voor MacOS en Windows en werkt redelijk makkelijk met verschillende filters en aanpassingsmogelijkheden. GIMP is een ander gratis programma, met erg veel mogelijkheden waardoor het iets lastiger in gebruik voor beginnende fotobewerkers. Ook kun je binnen de meeste smartphone camera’s kiezen voor filters of via bijvoorbeeld Instagram kun je ook kiezen voor filters om je foto’s net die speciale finishing touch mee te geven.
Fotograferen en filmen voor je social mediakanalen kan veel tijd kosten, maar vergeet niet dat je er ook lol mee mag hebben. Probeer verschillende dingen uit en kijk of je bijzondere plaatjes kunt schieten. Probeer en speel met alle mogelijkheden die er zijn. Veel plezier op jacht naar het mooiste plaatje!