RGB, pdf, CMYK… Kun je soms ook geen wijs uit alle benamingen van bestanden en andere specificaties wanneer je drukwerk besteld? Lees op je gemak deze blog, waarin een aantal veelvoorkomende termen en begrippen worden uitgelegd.
Bestandsformaten voor drukwerk
Wanneer je drukwerk besteld zal er bijna altijd gevraagd worden om een pdf-bestand. Een pdf-bestand (portable document format) is een universeel bestandsformaat, met als grootste voordeel dat de gehele opmaak (lettertypes, afbeeldingen etc.) behouden blijft ongeacht in welk programma het is gemaakt. Dat betekent voor de drukker, dat het visitekaartje wat je hebt opgestuurd om te laten drukken, altijd de afbeeldingen en teksten op precies de goede plek bevat.
Een PDF kan je op verschillende manieren maken, grafisch vormgevers zullen deze bijna altijd maken in Indesign en anders in Illustrator en Photoshop. Dit zijn grafische programma’s voor opmaak, illustraties en fotobewerking. Maar je kunt bijvoorbeeld ook uit Microsoft Word een pdf maken. Met het gratis te downloaden programma Adobe Acrobat kun je pdf-bestanden het beste bekijken.
CMYK vs RGB of toch pantone kleuren?
Voor drukwerk wordt veel gebruik gemaakt van de kleurruimte CMYK, je herkent dit ook aan de term fullcolor. CMYK bestaat uit de kleuren Cyaan (lichtblauw), Magenta (roze), Yellow en Key (zwart). Door deze kleuren met elkaar te combineren ontstaat er een ruim spectrum.
De kleur van je scherm is opgebouwd uit RGB (rood, groen en blauw). RGB wordt gebruikt om de kleuren te beschrijven van producten die zelf licht produceren zoals een computerscherm, beamer en televisie. Dit betekend dat de kleuren van je ontwerp als je het bekijkt op je scherm anders zullen zijn dan de kleuren van je daadwerkelijk gedrukte product.
Het kan ook voorkomen dat je kleurverschil ziet in je drukwerk, bijvoorbeeld van twee verschillende drukkerijen. Wil je graag dat de kleuren van je huisstijl altijd hetzelfde zijn? Dan kun je kiezen voor PMS kleuren, het Pantone Matching System. De pantone kleuren zijn gebaseerd op aantal pigmenten en het percentage waarin deze gemengd worden met elkaar. Hieruit is een lijst ontstaan met verschillende kleuren met vaste verhoudingen, en met een eigen nummer. Zie hier een lijst met de kleuren. Wel is het zo dat er meestal de optie wordt geboden om te drukken met één, twee of drie verschillende PMS kleuren, wat dit systeem vooral geschikt maakt voor huisstijl drukwerk zoals visitekaartjes en briefpapier. De kosten liggen over het algemeen hoger dan fullcolor drukwerk.
Let er ook altijd op dat verschillende papiersoorten anders kunnen reageren op inkt, wat voor kleurverschil kan zorgen.
Witte randjes?
Drukkerijen gebruiken grote vellen papier om je product op te drukken, dit snijden ze daarna op maat. Het kan je dat je in bestand werkt met afbeeldingen of kleurvlakken die over de gehele grootte moeten worden afgedrukt. Om ervoor te zorgen dat deze ook daadwerkelijk over de gehele grootte worden afgedrukt en niet met een 1 millimetertje wit aan een van de zijkanten gebruiken we afloop (ook wel bleed genoemd). Hierbij plaats je het gekleurde vlak tot over de randen van je ontwerp, voor de meeste drukwerkproducten geldt een marge van 3 millimeter.
Hopelijk gaat deze blog je helpen bij het correct bestellen van je drukwerk, kom je er niet uit? Studio Frips helpt je graag met advies of het correct drukklaar maken van je bestand.