Met kleine aanpassingen in je dagelijks leven en tijdens het werken kun je al een verschil maken op het gebied van duurzaamheid. Persoonlijk geloof ik, dat als iedereen in de kleine dingen zich bewuster wordt van het effect op het klimaat, we met zijn alle grote stappen kunnen maken. Deze kleine stappen zijn ook makkelijker om jezelf aan te wennen, zodat duurzame gewoontes steeds normaler worden. En wie weet kun je collega’s inspireren om met je mee te doen!
In deze blog heb ik tips meegenomen voor ondernemers (zowel die met een thuiskantoor als met een eigen/huur pand) en mensen die werken in loondienst.
Duurzaamheid in je (thuis)kantoor
Een makkelijke manier om duurzamer te werken is over te stappen op een groene energieleverancier. Maar ook als je gebruik maakt van duurzamere energie, kun je hier op een duurzamere manier mee omgaan. Zet apparaten en het licht uit als je het niet gebruikt. Een handige tip hiervoor is om je apparaten aan te sluiten op een stekkerblok met uitknop. Dan weet je zeker dat alles uit staat.
Tip voor theeleuten zonder ‘Qooker’: een waterkoker gebruikt best wat energie. In plaats van steeds voor elk kopje thee de waterkoker te gebruiken kun je ook een keer een volle waterkoker aanzetten en dit in een thermoskan gieten. Daarna kun je dus bij iedere kop theewater uit je thermoskan pakken. Scheelt je zo een paar keer dag de waterkoker aan zetten!
Tip: Zet de thermosstaat een graadje lager: een goede manier om duurzaam bezig te zijn en op je energierekening te besparen is je thermostaat een graadje lager te zetten. Trek een lekkere dikke trui aan en je pantoffels en je kunt prima aan het werk!
Tweedehands meubels voor op je kantoor
Ga je een nieuw kantoor inrichten of je huidige kantoor in een nieuw jasje steken, denk dan eens aan tweedehands meubels. Tweedehands winkelen heeft meerdere grote milieuvoordelen:
– je bespaart op grondstoffen (het product hoeft niet opnieuw gemaakt te worden)
– je bespaart op de uitstoot van transport (veel producten worden in het buitenland geproduceerd)
– je bespaart op verpakkingsmateriaal en afval (een nieuw product zit vaak in behoorlijk wat verpakkingsmateriaal zoals karton, (bubbeltjes)plastic etc.)
Tip: Je vindt op bijvoorbeeld ‘Marktplaats’ een hoop nog in uitstekende staat verkerende (kantoor)meubelen zoals: bureaus, bureaustoelen, accessoires etc. En vaak ook nog eens hele leuke verassende items, voor een mooi prijsje.
Refurbished apparatuur
Als we het hebben over de klimaatvoordelen van tweedehands producten, bekijk dan ook eens de mogelijkheden van tweedehands apparatuur. Een refurbished product zoals een mobiele telefoon, computer, laptop of tablet tikt ook de bovenstaande milieuvoordelen aan. Vaak zijn de producten niet lang gebruikt en er zijn bedrijven die gespecialiseerd zijn in dit soort apparatuur waardoor je ook garantie krijgt bijvoorbeeld.
Nog een tip voor je apparatuur: als iets niet meer goed werkt, kijk dan eerst of je het kunt laten repareren voor je op zoek gaat naar iets nieuws. Is je apparaat niet meer te redden, denk dan na over recycling en breng het naar een recycle punt.
Afval scheiden
Om nog beter te kunnen recyclen is het van belang om je afval goed te scheiden. Ik heb gemerkt, dat afval scheiden het makkelijkste is als je het jezelf ook makkelijk maakt. Maak een klein recyclestation op een plek waar je makkelijk bij kunt. Zet hierin (kleine) aparte afvalbakjes voor bijvoorbeeld papier, glas, plastic, GFT en restafval. Zo hoef je bijvoorbeeld niet steeds naar je kliko’s te lopen.
Zo kun je dus met kleine aanpassingen het klimaat ondersteunen en vaak ook nog geld besparen. Twee vliegen in een klap! Zo help je tijdens het werken onze prachtige planeet.
Meer weten over duurzaam drukwerk, lees dan deze blog.